3.
КАКО ТАЙНАМ БОЖИИМ ПРИЧЯЩАТИСЯ, И ВЕРОВАТИ ВОСКРЕСЕНИЮ МЕРТВЫХ, И СТРАШНАГО СУДА ЧЯЯТИ, И КАКО КАСАТИСЯ ВСЯКИЯ СВЯТЫНИ

Тайнам Божиим веруй, Телу и Крови Его верою причащайся и со страхом, на очищение и освящение души и телу, и во оставление грехов, и в жизнь вечную. Веруй воскресению мертвых и жизни будущаго века. Помяни страшный суд, и воздаяние по делом будет нам. Аще когда преочистив себе духовне в чисте совести, коснутися с молитвою и молением, целовати Животворящий Крест, и святыя честныя образы, и чюдотворныя и многоцелебныя мощи.По молении прекрестяся поцеловати, дух в себе удержав, а губами не плюскати. А благоволит Бог кому причяститися Божественых Христовых Тайн, ино лжицею от иерея приемля во уста опасно, губами не свелкати, руце имея к переем согбени крестаобразно; аще хто достоин, дора и просфира и всякая святая вкушати брежно, с верою и со страхом, крохи на землю не уронити, а зубом не кусати, яко ж прочий хлеб, уломываючи кусовцом, класти в рот, а ести губами и ртом не ляскати; а просфиры с вологою не ести, токмо воды прихлебывати, или вина служебного во укроп прибавити, а иного ничего не примешати.
    А преж всякия ествы вкушается просфира в церкви, или в дому, а с кутьею ни како ж просфиры, ни с кануном, ни с какою вологою не вкушати, и на кутью просфиры не класти. Аще с кем о Христе целование створити, тако ж дух в себе удрьжав, поцеловатися, а губами не плюскати. По разсуди человеческия немощи: нечувственаго духу гнушаемся, хмелного, чесночного, болного, и всякого смрада, коль мерзско Господеви нашь смрад и обоняние,- сего ради со опасением сие творити.



Оглавление


Новый Домострой

на Главную страницу
на Главную
© Sergey I. Kravchenko 1993-2022
eXTReMe Tracker