Предыдущая страница Следующая страница

Кривая Империя Сетевая Словесность Оглавление

42.
КАК СУДЫ ВСЯКИЕ ВО ВСЯКОМ УСТРОИ ДЕРЖАТИ, И КАК ИЗБНАЯ ПОРЯДНЯ УСТРОИТИ,
И ВСЕ ХОРОМЫ ХОРОШО И ЧИСТО, ГОСУДАРЫНИ СЛУГ УЧИТИ, А МУЖУ НАД ЖЕНОЮ ТОГО НАДЗИРАТИ, И УЧИТИ, И СТРАХОМ СПАСАТИ

С                
                
               

тол и блюда, и ставци, и лошки, и всякие суды, ковши и братини, воды взгрев изутра, избу затопив, перемыти и вытерти и высушить. А после обеда и вечере тако ж. И ведра и ночвы, и квашни, и корыта, и сита, и решета, и горшки, и кувшины, и корчаги потому ж вымыти и выскрести, и вытерти, и высушити, и положити в чистом месте, где пригож быти. Всегда бы всякие суды и порядня всякая чиста бы была и в счете, а по лавке и по двору, и по хоромом суды не волочилися бы, а ставни и блюда, и лошки, и ковши, и братины по лавке и но избе не валялися, где устроино быти, н чистом месте лежало бы, опрокинуто ниц. А в каком судне что есть ества и питье, то бы покрыто чистоты ради, а всякие суды с ествою и с питием, и с водою, или квашня ростворити,- всегда бы было покрыто, а в ызбе и повязано - от сверчка и от всякие нечистоты.
                 А ставци и блюда, и лошки, и братины, и ковши, и всякие сосуды лутчие - сребряные, и оловяные, и древяные - те держати за замком в крепком месте. И коли гости и праздник - при добрых людех вынимать к столу. А после пиру пересмотрев, и перемыти, и счести, и опять устроити за замком. А вседневные суды всякие держати по преж писаному.
                 А в ызбе стены, и лавки, и пол, и окна, и двери, и скамьи, и в сенех, и на крылце потому ж вымыти н вытерти, вымести и выскресть, всегда бы было чисто: и лесница, и нижнее крилце. Да перед нижним крилцем соломы положити, грязные ноги отирати, ино лесница не грязнитца; а у сеней воилочек положить потому ж, грязи для. А в грязное погодие у крилца солома переняти грязнаа, а иная класти, тако жиу сеней войлок велети прополоскати, высуш, опять туто ж положити.
                 И то у добрых людей и у порядливой жены всегда дом чист и устроен,- а на дворе и перед вороты на улици всегда слуги смете приметают, а в грязь пригребено, а снег зиме пригребати ж. А щепа и дерово и всякой рупос прибирати, и всегда бы было устроено и чисто. А в конюшне и в хлеве и во всяких службах устроено все по чину, упрятано и причищено и приметено - всегда в доброй дом во устроинои, как в рай внитти.
Всего бы того и всякой порядни жена смотрела и учила слуг добром и лихом: не имет слово - ино ударити. И увидит муж, что непорядливо у жены и у слуг, или не по тому о всем, что в сей памяти писано, ино бы умел свою жену наказывати всяким разсужением и учити; аще внимает и все по тому творит, ино любити и жаловати, аще жена по тому учению и наказанию не живет и тако того всего не творит, что в сей книге писано, и сама того не знает, и слуг не учит, ино достоит мужу жена своя наказывати и ползовати страхом наедине, и, наказав, да пожаловати, и примолвити, и любовию наказывати, и разсужати, а мужу на жену не гневатися, а жене на мужа - всегда жити в любве и в чистосердии.
                 И слуг тако ж, по вине смотря и по делу, учити и наказывати и раны возлагати, наказав, и пожаловати; а государыни за слуг печяловатися по разсужению, ино слугам надежно. А толке жены, или сына, или дочери слово и наказание неимет, не слушает и не внимает, и не боитца, и не творит так того, как муж или отец и мати учит, ино плетю постегати, по вине смотря, наедине, а не перед людми, поучив, примолвити и пожаловати, а никако ж не гневатися друг на друга. А про всякую вину по уху и по виденю не бити ни кулаком под сердце, ни пинком, ни посохом не колоти, никаким железным и деревом не бити. Хто с сердца или с кручины так бьет, многи притчи от того бывают: слепота и глухота, и руку и ногу и перст вывихнет, и главоболие, и зубная болезнь, а у беременных жон и детем во утробе поврежение бывает. А плетью с наказанием бити, и разумно и болно, и страшно и здорово - а толке велика вина. И за ослушание и небрежение, - ино соимя рубашка, плетию побити, за руки держа, по вине смотря, да побив и примолвити: а гнев бы не был, а люди бы того не слыхали, а жалоба о том бы не была. А по людцкой ссоре и по оговору без обыску без прямого, брань и побои и гнев никако ж бы не был; каково будет наношение, или речи недобрые, или своя примета, того наедине пытати добром: истинно покается, без всякого лукавства - милостиво наказати, и пожаловати, но делу смотря; а толке не виновато дело, ино оговорщиком не послушаити, и вперед вражда не была. А толке по вине и по обыску прямому; а не каеться и не плачетца о гресе своем и о вине, то уж наказание жестоко надобет, чтобы был виноватой в вине, а правой в правде: а всякому греху покаяние.


Предыдущая страницаСодержаниеСледующая страница


обратно в Новый ДомостройНовый Домострой


книга I
Кривая Империя
862-2000

книга II
Новый Домострой
1547

книга III
Тайный Советник
1560

книга IV
Книжное Дело
1561-1564

книга V
Яйцо Птицы Сирин
1536-1584

книга VI
Крестный Путь
986-2005
© Sergey I. Kravchenko 1993-2003: all works
eXTReMe Tracker