ПРЕДИСЛОВИЕ СЕЯ КНИГИ.
Аминь!

Поучение и наказание отцев духовных ко всем православным християном, како веровати во Святую Троицу и Пречистую Богородицу и Кресту Христову Небесным силам, и святым мощем покланятися и Святым Тайнам причащатися и как прочей святыни касатися. И как царя чтити и его князи и велможа, апостолу рекшу: ему ж честь - честь, ему ж дань - дань, ему ж урок - урок". Не туне мечь носит, в похвалу добродеющим, безумным же на казнь. Аще хощеши не боятися власти, твори всегда доброе - пред Богом и пред ними, и во всем покаряися им, и право служи - и будеши сосуд избран и царьское имя в себе носиши. И как чтити святительскии чин, и священнический, и мнишески и ползоватися от них и молитвы прошати на благословение дому своего и во всяких вещех душевых и телесных, наипаче ж духовных - и с прилежанием внимати, и учения слушати, аки от Божиих уст. И еще в сей книге изнаидеши наказ от некоего о мирском строении; как жити православным християном в миру с женами и з детми и з домочятци, и их наказывати и учити, и страхом спасати, и грозою претити и во всяких делех их бречи в душевных и телесных чистым быти, и во всем самому стражу над ними быти, и о них пещися, аки о своем уде, Господу рекшу: будета оба в плоть едину, апостолу рекшу: аще стражет един уд - то вси с ним стражут; - тако ж и ты, не о себе едином пещися, но и о жене, и о детех своих, и о прочих и о последних домочятцех, вси бо есми связани единою верою к Богу. И з добрым сим прилежанием имей любовь ко всем, по Бозе живущим, и око сердечное, взирающее к Богу, и будеши сосуд избран, не себя единого несыи к Богу, но многих, и услышиши: добры рабе верный, буди в радости Господа своего. И еще в сей книге изнаидеши о домовном строении, как наказ имети к жене, и детем, и к слугам, и как запас имети всякой: хлебной, и мясной, и рыбной, и овощной, и о дворовой порядке, паче ж в недоумеваемых. А глав 67 все изнаидеши.



Оглавление


Новый Домострой

на Главную страницу
на Главную
© Sergey I. Kravchenko 1993-2022
eXTReMe Tracker